Az energetikai tanúsítvány
bemutatása és legfontosabb tudnivalói

Osztályok az energetikai tanúsítványban.

Energetikai osztályok

Az ingatlan 12-féle energetikai osztályt kaphat - lásd mellékelt ábra. Az elért osztály egy bonyolult mérnöki számítás eredménye, amelynek menetét kormányrendelet határozza meg. A tanúsító mérnök számára meg van határozva, hogy miket kell figyelembe vennie az épületben, a felmért paraméterekből hogyan számolhat, és ez alapján mely besorolást adhatja ki. Mivel a minősítési rendszer teljesen leszabályozott, a különböző ingatlanokra készült tanúsítványok egymással összehasonlíthatók, egy BB besorolású ház kevesebb energiát fogyaszt, mint egy CC besorolású.

Az energetikai osztályok meglehetősen szigorúnak mondhatók, ami azt jelenti, hogy a skála első felébe tartozó épületek mind magas energetikai színvonalat képviselnek. Érdemes megfigyelni az egyes kategóriák elnevezését, ezek többet árulnak el, mint a betűjelzések önmagukban. Nem kell megijednünk, ha ingatlanunk valamilyen gyengébb osztályba sorolódik, a lakásállomány nagy része a skála hátsó felébe tartozik. Ajánljuk figyelmébe energetikai tippjeinket, ezek megvalósításával egyszerűen javíthat az ingatlan energiaosztályán.

Az Európai Unió írta elő

Az energetikai tanúsítást - a háztartási gépek címkézéséhez hasonlóan - az Európai Unió tette kötelezővé. A cél a környezetvédelem és az energiatudatos életvitel elősegítése. A tanúsítvány segítségével egy-egy ingatlan energiahatékonysága mindenannyiunk számára azonnal nyilvánvaló, függetlenül attól, hogy van-e műszaki képzettségünk, vagy ismerjük-e az érintett ingatlant. A tanúsítványt kötelező elkészíttetni új épület építésekor (a használatbavételhez), meglévő épület adásvételkor, illetve bérbeadás esetén.

Kötelező felmérés a házban a tanúsítás során

Így zajlik a helyszíni felmérés

Az ingatlan helyszíni felmérését kötelező elvégezni. A Mérnöki Kamara állásfoglalása alapján e nélkül nem adható ki hiteles tanúsítvány. Szolgáltatásunk ennek megfelelően tartalmazza a kiszállást és a szükséges mértékű felmérést. A körülbelül félórás szemle alatt ezeket nézzük meg a lakásban: fűtési rendszer (hőtermelők, hőleadók), melegvíz készítés, gépi hűtés (légkondicionálás), ablakok, ajtók, falszerkezetek, födémszerkezetek. A felsoroltakról kötelező fényképet is készíteni, ezeket a tanúsítványhoz mellékelni kell. A fényképeken természetesen a lakásban lévő személyes tárgyak nem látszódnak, kizárólag az érintett épületszerkezetek, gépészeti eszközök. A helyszíni szemlekor nem kötelező a tulajdonosnak jelen lennie, bárki bekísérhet minket felmérni.

Ki állíthat ki energetikai tanúsítványt?

Az Építész- vagy a Mérnök Kamaránál bejegyzett, energetikai tanúsításra jogosító szakvizsgát tett mérnök. A jogosultság betűjele „TÉ”. Itt ellenőrizheti, jogosult-e az energetikai tanúsítvány elkészítésére a szakember:

Magyar Építész Kamara névjegyzéke » Magyar Mérnöki Kamara névjegyzéke »

10 évig használható fel

Az energetikai tanúsítvány a kiállítástól számítva 10 évig használható fel. A szakvélemény akkor sem veszíti el érvényességét, ha közben az ingatlan gazdát cserél. Ez azt jelenti, hogy ha Ön a vásárláskor kapott energiatanúsítványt a házhoz, akkor ezt felhasználhatja az eladáshoz is. Fontos megjegyezni, hogy a dokumentum elveszti érvényességét, ha a lakást átépítik, vagy bármilyen energiahatékonyságot érintő átalakítást végeznek rajta. Ilyen lehet a nyílászáró csere, kazáncsere, hőszigetelés.